Ki a szenvedélybeteg? Milyen típusai vannak a szenvedélybetegségnek?

Szenvedélybeteg ember, aki nem tudja már kezelni valamely szerrel kapcsolatos tetteit. Szenvedélye tárgya eluralkodik felett, átveszi a kontrollt élete felett. De hogyan lehetséges ez, egyáltalán miként alakul ki egyeseknél szenvedélybetegség, míg másoknál nem? Sajnos még mindig tartja magát a tévhit, hogy a szenvedélybeteg ember akaratgyenge vagy éppen rossz erkölcsi értékek szerint él. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi áll igazából a függőség hátterében.

Miért mondhatjuk, hogy a szenvedélybetegség egy ördögi kör?

Ahogyan a kifejezésben is benne van, ez egy betegség. Egy olyan komplex betegség, ami mentális, lelki és fizikai síkon is befolyással van az emberre. Arra készteti, hogy többet gondoljon az italra, drogokra vagy éppen pornóra, mint bármi másra az életében. Akaratától függetlenül sem tudja abbahagyni, olyan dolgokat is megtesz érte, amiről tudja jól, hogy fájdalmat okoznak – önmagának és szeretteinek is.

A szenvedélybetegség egyik fő eleme az elvonási tünetek megjelenése. Egy alkoholbeteg esetében ez például azt jelenti, hogy fizikai tünetek jelentkeznek nála, ha nem iszik, ahhoz pedig, hogy a rosszullét elmúljon, alkoholra van szüksége. Ugyanazon állapot eléréshez ráadásul egyre többet kell innia, hiszen szervezete hozzászokik az italhoz, tolerancia alakul ki nála. Így a szenvedélybetegség spirálszerűen viszi mélyebb és mélyebbre a beteget.

Egy ponton a beteg világa teljesen beszűkül, már szinte csak a szerre tud gondolni. Elhanyagol olyan dolgokat, amik korábban fontosak voltak neki, amiket rendszeresen csinált (ideértve a szociális kapcsolatait is), az egyetlen örömforrásává a szer válik. Ezen a ponton viszont már az sem tudja kiváltani az eufória érzetet, amit kezdetben – amiért elkezdte használni -, ráadásul egyre inkább rosszul is érzi tőle magát a beteg.

Mitől lesz valaki szenvedélybeteg?

A betegség kialakulása hosszú folyamat, melyben minden olyan tényező közrejátszik, ami az önértékelés sérülésével jár együtt. Kezdetben a szer az átmeneti öröm forrása lehet az ember számára, amihez aztán időről időre visszatér az újbóli euforikus állapot elérése céljából. Tipikusan ilyen, amikor a stresszes időkben valaki a “pohár fenekén keresi a boldogságot”. Természetesen egy-egy alkalom még nem vált ki függőséget, ám a rendszerességgel nagyon könnyű elindulni a lejtőn.

Azt is tudjuk, hogy nem válik mindenki szenvedélybeteggé élete stresszes időszakaiban. Vannak azonban bizonyos faktorok, amik megléte hajlamosító tényezőként tud hatni, és növeli a szenvedélybetegség kialakulásának rizikóját.

Létezik egyfajta genetikai hajlam. Ez abban különbözik a betegségek örökölhetőségétől, hogy itt inkább a szociokulturális minta az, ami öröklődik. Azokban a családokban, ahol a gyerekek szenvedélybeteg szülő(k) mellett nőnek fel, ez lesz a minta, a “követendő modell”. A függőségben szenvedő szülők gyermekei ezért bizonyítottan maguk is hajlamosabbak lesznek függővé válni életük során.

Szintén nagy szerepet játszanak a gyermekkori traumák, feldolgozatlan ügyek. Miután a személyiség jelentős részben gyermekkorban alakul ki, az ebben az időben lévő történések nagyban meg is határozzák. Egy súlyos trauma évtizedekkel később is ott van az emberben, és akár hajlamosító tényezőként is működhet.

Nem csak a gyermekkori események, az élet más szakaszaiban bekövetkező nagy változások, krízisek is ide sorolhatóak. Egy szerettünk elvesztése (akár haláleset vagy válás, szakítás útján), munkahelyi problémák felmerülése, családi kapcsolatok megváltozása, súlyos betegség felbukkanása – ezek is mind olyan helyzetek, amik belesodorhatják az embert az ördögi körbe.

Milyen típusai vannak a szenvedélybetegségnek?

A betegségeket alapvetően két kategóriába szokás sorolni az alapján, hogy milyen szerhez/szenvedélyhez kötődnek. Az egyik nagy kategória a kémiai függőségek: az alkoholizmus, drog- és gyógyszerfüggőség, valamint a dohányzás.

A másik eset, amikor a függőség nem egy konkrét szert érint, hanem egy cselekvést. Ezeket viselkedéses függőségnek nevezzük, ide tartozik a játékszenvedély, szex- és pornófüggőség, valamint az evési zavarok is. Az elmúlt időszakban pedig sajnos egyre szélesebb körben válik ismertté a munkafüggőség és internetfüggőség is.

A szenvedélybetegség kezelése egyedül, otthon nagyon nehéz, szakértő segítségével sokkal eredményesebb lehet. Ha úgy érzed, hogy neked vagy szerettednek problémája van az alkohollal, drogokkal, vagy valamely fent említett szenvedéllyel, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk!