Alkohol elvonási tünetei

Mik az alkohol elvonási tünetei és mi okozza őket?

Az alkoholfüggőség komplex betegség, mely az élet minden területén jelentkezik. Az ördögi kört nehezíti, hogy a szabadulni vágyó betegeket az alkohol elvonási tünetei gyötrik, melyeket egyedül nagyon nehéz legyőzni. Ezért is tartjuk fontosnak a témában az edukációt, hogy a beteg megértse, min megy keresztül az alkoholról való leszokás során.

Mit jelent az, hogy elvonási tünet?

A függőségek sajátossága, hogy a szer használata során kialakulnak az elvonási tünetek. Ezek pszichológiai és fizikai síkon is jelentkezhetnek, és csak úgy múlnak el, ha a beteg újra a szerhez nyúl. A tünetek sajátosságai és súlyossága egyénenként változó lehet.

Hátterükben az áll, hogy a szerhasználat hatására az agyműködés megváltozik, azt az állapotot tekinti “normálisnak”, amikor a beteg bizonyos mennyiséget elfogyasztott a szerből. Hiánya esetén ezért kiesik az eltorzult egyensúlyból és jelzi a hiányt.

Egy alkoholfüggő ember esetében általánosságban az utolsó pohár ital elfogyasztása után 5-24 órával jelentkeznek az alkohol elvonási tünetei, melyek csillapítására a beteg újra inni fog.

Melyek az alkohol elvonási tünetei?

A tüneteket két nagy csoportba lehet bontani. Egyrészt beszélhetünk pszichológiai tünetekről, melyek közé főként az idegesség, nyugtalanság, csökkent koncentrációs képesség, álmatlanság tartozik.

Másrészt vannak fizikai tünetek, ezek között a leggyakoribb a kézremegés, szapora szívverés, verejtékezés, hányinger. Súlyos esetben jelentkezhetnek hallucinációk. Az alkoholizmus kapcsán széles körben ismert a delirium tremens, a hirtelen alkoholmegvonással járó állapot. Ez tudatzavart, erőteljes hallucinációkat, szorongást, akár lidércnyomást és halálfélelmet vagy agressziót válthat ki, akár halálos kimenetelű is lehet.

A legsúlyosabb tünetek az első napokban jelentkeznek, majd idővel – ha a beteg meg tudja állni, hogy italhoz nyúljon – gyengülnek. Az első hét elteltével általában a fizikai tünetek már elmúlnak, hozzávetőlegesen szűk egy hónap után pedig a pszichológiai tünetek is megszűnnek. Ezen az időszakon azonban egyedül átesni nagyon nehéz, az eredményességhez fontos a támogató légkör és a segítség.

Ha úgy érzed gondjaid vannak az alkohollal, vagy egy családtagod számára keresel segítséget, fordulj hozzánk! Szakértő munkatársaink segítenek a leszokásban, hogy újra teljes életet élhess.