Alkoholista a családban – Mit tudsz tenni szerettedért?

Az alkoholfüggőség nem csak a beteg számára nehéz, közvetlen környezete is megszenvedi a helyzetet. Pedig sajnos hazánkban nagyon gyakori jelenség az alkoholista a családban. Te is nap mint nap tapasztalod, hogy párodnak, barátodnak, családtagodnak gondjai vannak az ivással, de nem tudod, mit tehetnél érte? Nem mersz beszélni vele a problémáról vagy azt sem tudod, hogyan kezdj neki? Cikkünkben megpróbálunk segíteni!

Milyen nehézségekkel jár egy alkoholista a családban

Fontos tudnod, hogy az alkoholizmus nem az akaratgyengeség jele. Szeretted nem azért nyúl rendszeresen a pohárhoz, mert nincs akaratereje vagy mert morálisan gyenge. Az alkoholizmus egy komoly betegség, aminek hátterében pszichológiai, szociológiai okok is meghúzódnak.

Ahogyan az alkoholista ember egyre mélyebben elmerül a függőségben, úgy a problémák is nyilvánvalóbbá válnak. Egyre gyakrabban látod ittas állapotban vagy éppen másnaposan, elhagyja teendőit, elhanyagolja kapcsolatait. Rengeteg vitához, rosszabb esetben agresszióhoz vezethet a helyzet.

Természetes, hogy aggódsz szerettedért. Sőt, mindenféle érzelem megnyilvánulása érthető benned: érezheted magad dühösnek, szomorúnak, kiábrándultnak is. Ha azonban kitartasz szeretted mellett és támogatod, segíted őt, együtt legyőzhetitek a betegséget!

Hogyan tudsz segíteni neki?

Azt is tudnod kell, hogy a függőségén csak úgy tud felülkerekedni, ha benne is megszületik az elhatározás. Ehhez pedig az első lépés, hogy felismerje, beismerje a problémáját. A leszokás hosszú utat igényel meg, a kellő belső motiváció nélkül szinte biztosra vehető a visszaesés.

A döntést nem hozhatod meg szeretted helyett, de óvatos, támogató hozzáállással megpróbálhatod őt elindítani az úton. Fontos azonban, hogy mindvégig higgadt maradj, ne támadólag állj hozzá. Ha pedig már felismerte a betegséget, és tenni szeretne ellene, a leszokásban kulcsszerepet kaphat támogatásod.

Segítség alkoholfüggők szeretteinek diszkrét, támogató környezetben

Az Ébredés Terápiás Házban minden héten tartunk konzultációt kifejezetten szenvedélybetegek hozzátartozói számára. Ha úgy véled, hogy szeretted függősége számodra is olyan lelki nehézséget okoz, amin egyedül nem tudsz úrrá lenni, gyere el hozzánk konzultációra! Nálunk támogató légkörre találsz, és maximális diszkréció mellett beszélhetsz arról, hogy min mész keresztül.

A csoport többi tagjának történetét meghallgatva erőt meríthetsz és megnyugvásra lelhetsz. Emellett szakértőink tanácsokkal is szolgálnak, hogy hogyan támogasd szeretted az alkoholizmusból kivezető úton. A szereped ugyanis nagyon jelentős az alkoholizmus kezelésében, ha függőségben szenvedő szeretted mindvégig érzi, hogy mellette állsz, sokkal nagyobb eséllyel tudja legyőzni a betegséget.