Depresszió fajtái és tünetei

Melyek a depresszió fajtái és milyen tünetekkel járnak?

A köznyelvben a depressziót egyszerűen a hosszan tartó levertséggel, rossz hangulattal azonosítjuk, pedig ez egy ennél sokkal komplexebb kórkép. A betegségnek sokféle tünete lehet, melyek súlyosságban és időtartamban is változhatnak. Cikkünkben bemutatjuk a depresszió fajtáit és jellegzetességeit.

Alapvetően két nagy kategóriát szokás megkülönböztetni, ezek az unipoláris és bipoláris – más néven mániás – depresszió. Utóbbira szélsőséges hangulatingadozás jellemző, a levert és negatív időszakokat mániás, azaz „felhangolt” periódusok követik. Az ilyen mániás időszakokban a beteg különösen energikusnak, aktívnak, kreatívnak érzi magát. A bipoláris depresszióban szenvedő beteg életében ez a két időszak váltja egymás periodikusan, rövidebb-hosszabb időközönként.

Ezzel szemben az unipoláris depresszió az, amit „hagyományosan” depressziónak nevezünk. Előfordulását és súlyosságát illetően a depresszió fajtáit tovább bonthatjuk.

A depresszió fajtái tünetek szerint

A mindennapokban depresszióként emlegetett kórkép főként a major depressziós zavart jelenti. Akkor beszélhetünk major depresszióról, ha az általános tünetek legalább két hétig fennállnak a betegnél. Ezek egyénenként változhatnak, de általában a következők:

  • az örömérzet elvesztése
  • a korábban élvezett tevékenységekkel szembeni érdektelenség
  • motiválatlanság
  • értéktelenség érzete
  • fáradtságérzet
  • alvási problémák
  • jelentős testsúlyváltozás
  • alulteljesítés mind fizikai, mind mentális szinten
  • negatív gondolatok – sokszor öngyilkossággal kapcsolatosan is

Bár a depresszió egyik alapvető tünete az örömérzet hiánya, az atipikus depresszióban szenvedő beteg érez időnként örömöt. Ilyenkor az általános rossz közérzet mellett egy-egy pozitív esemény hatására jobban érzi magát, elfogja a boldogság, az izgatottság. A rövid epizód után aztán a beteg visszasüllyed a depresszióba.

Disztímiának nevezzük, ha a depresszió tünetei legalább két évig fennállnak. Az időbeli kiterjedtség ellenére kevésbé súlyos, hiszen a tünetei enyhébben, mint a major depressziónak. Sok beteg nem is tudja magáról, hogy depresszióban szenved, mert újra és újra feltörő negativitását, levertségét betudja a mindennapi kihívásoknak. A disztímia nem feltétlenül jelent folyamatos depressziós állapotot, az is előfordulhat, hogy időszakonként tér vissza a beteg életébe.

Ezen felül a depresszió fajtái attól függően is kategorizálhatóak, hogy mikor és milyen hosszú időszakban jelentkeznek.

Depresszió típusai időbeli megjelenés szerint

Tipikusan jó példa erre a szülés előtti vagy szülés utáni depresszió, amit sokan egyszerűen a hormonok ingadozásának tudnak be, pedig ennél sokkal többről van szó. Szintén a nők számára lehet ismerős a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD), ami a menstruáció napjai előtt jelentkező depressziót jelenti.

Létezik szezonális depresszió, mely általában télen jelentkezik a nappalok rövidülésének és az emberi bioritmus felborulásának hatására. Tünetei a major depresszióéval egyeznek meg annyi különbséggel, hogy a tavasz érkeztével elmúlnak.

Ha úgy érzed, depresszió gyötör és segítségre van szükséged, fordulj szakértő munkatársainkhoz! A depresszió kezelése megfelelő terápiás kezeléssel, szükség esetén gyógyszeres kiegészítéssel nagyon is hatékony!