A pánikbetegség okai

Mik lehetnek a pánikbetegség okai? Azonosítsd a betegség forrását!

A pánikbetegség talán a legijesztőbb pszichés zavar, ami visszatérő rohamokkal, fizikai tünetekkel és rettegéssel jár. Ha egyszer már megtapasztaltál egy pánikrohamot, biztosan soha többé nem szeretnéd átélni. Életük során egy-egy rohamot nagyon sokan élnek át, de a visszatérő pánikrohamok már betegséget jelentenek. A pánikbetegség okai között pedig főként lelki eredetű problémák lehetnek.

Manapság rengetegen vannak kitéve tartós stressznek, magas elvárásoknak és időkényszernek. Ezek pedig a lelki egyensúly felborulásához vezetnek, ami egyenes út a pszichés betegségek kialakulásához is. Sokaknál itt kerülnek képbe a visszatérő pánikrohamok is, melyek az élet minden területére hatással lehetnek.

A gyógyuláshoz elsődleges a pánikbetegség okainak feltárása

A pánikbetegség pontos okát – vagyis azt, hogy egyeseknél miért alakul ki, míg másoknál nem -, nem tudják pontosan a szakértők. De abban egyetértenek, hogy hátterében feltehetően állhatnak örökletes tényezők, előfordulhat családi halmozódás. Szintén elfogadott tény, hogy nőket kétszer olyan gyakran érinti a betegség, mint a férfiakat.

Ezeken kívül azonban főként nehéz élethelyzetek, hosszan fennálló feszült, stresszes időszakok rejlenek a kialakulása mögött. Tipikusan ilyenek lehetnek a megélt nagyobb traumák, mint egy válás, haláleset vagy a munkahely elvesztése. De a pszichés feszültség is szerepet játszhat a kialakulásában, ha hosszabb időn keresztül nem sikerül feloldani – például a tartósan fennálló párkapcsolati krízis, anyagi problémák.

A pánikbetegség okai között szerepelhet továbbá egyfajta önbeteljesítő jóslat is. Miután a pánikroham nagyon ijesztő élmény, az elszenvedése után a beteg előre fél, hogy ismét át kell élnie. Ez az félelem ördögi körként tud működni, és előidézheti a későbbi rohamokat is.

Fordulj szakértőhöz, hogy visszanyerhesd igazi formád!

Nem csak a visszatérő rohamok vannak káros hatással a beteg életminőségére, de a kialakulásuktól való félelem állandó szorongásba csaphat át. Ezért a pánikbetegség kezelése nem elbagatellizálható kérdés, hiszen az okok felderítésével nem csak a rohamok csökkenthetőek és szüntethetőek meg, de az élet minden területén minőségbeli javulás következhet be.

Nagy tapasztalattal rendelkező szakértőink személyre szabott terápiás foglalkozásokkal várnak, melyek során feltérképezzük a háttérben megbúvó okokat és segítünk stresszkezelési technikák elsajátításában.

Jelentkezz hozzánk személyes konzultációra, hogy mielőtt megszabadulhass a mindennapjaidat beárnyékoló betegségtől!