Internetfüggőség kezelése

Miután manapság minden online zajlik, az internet könnyen beszippant. Egy ponton pedig már azon kapod magad, hogy késő. Az egész életed az online térben éled, nincsenek valódi élményeid, valódi sikereid.

Ne juss el arra a szintre, ahol az internetfüggőség már teljesen átvette a hatalmat életed felett, fordulj hozzánk segítségért miharamabb!

Segítünk, hogy legyőzd az internetfüggőséget és magadra találj a valós világban is!

Hívj minket a +36 30 7036918-as számon vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online!

Mit jelent az internetfüggőség?

Az internetfüggőség egy, a viselkedési függőségek csoportjába tartozó mentális zavar. Hasonlóan jelentkezik, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség, annyi különbséggel, hogy itt a függőség tárgya nem valamely kémiai szer, hanem maga az internet.

A betegek gyakran a stressz, valamint az élet nehézségei ellen próbálnak azzal védekezni, hogy az online világba menekülnek. A többi függőséghez hasonlóan ez esetben is kialakul a tolerancia: a függőségben szenvedő embernek egyre nagyobb adagra van szüksége az internetes stimulációból. Ennek hiányában pedig elvonási tüneteket is érzékel, tipikusan düh, ingerültség, levertség, depresszió formájában.

Elsősorban a szociális életben – illetve annak hiányában – látszanak meg az internetfüggőség következményei. Gyakori, hogy a függőknek semmilyen valódi kapcsolata nem alakul ki, valamint hogy a meglévőket elhanyagolják. Emellett pedig a hosszú távon fennálló túlzott internethasználat idegrendszeri problémákat is okozhat.

Az internetfüggőségnek legalább három altípusát különböztetik meg a szakértők: videojáték-függőség, kiberszex-függőség (más néven online szexfüggőség), valamint online szerencsejáték-függőség.

Honnan tudhatod, hogy baj van?

Miután az internet sokunk számára munkaeszköz is, lehetetlen, hogy az ajánlott napi átlagos 2 óránál ne töltsünk többet a monitor előtt. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyit internetezel “feleslegesen” – egyáltalán létezik-e számodra felesleges internetezés.

Ha a következő kérdésekre igen a válaszod, joggal gyaníthatod, hogy gondjaid vannak:

 • Gyakran vagy hosszabb ideig online, mint tervezed?
 • Gyakran mondogatod magadnak, hogy “még egy pár perc, és felállok a géptől”, aztán mégis azon kapod magad, hogy órákig ott ülsz?
 • Szeretteidtől is sokszor hallod, hogy túl sok időt töltesz a gép előtt?
 • Többször próbáltál már visszavenni az interneten töltött időből, de nem jártál sikerrel?
 • Titkolod mások elől, hogy valójában mennyi időt ülsz a monitor előtt?

Magadra ismertél a fenti kérdésekből? Akkor valószínűsíthetően az internetfüggőség valamilyen szintjével küzdesz. Kérj segítséget minél hamarabb, mielőtt még rosszabbra fordulna a helyzet!

Internetfüggőség a fiatal korosztályban

A tizenéves korosztály számára az internetfüggőség különösen nagy veszélyt jelent. Ebben a korban a gyerekek még nincsenek tisztában a függőség fogalmával, eszükbe sem juthat, hogy valami probléma lenne velük.

A digitális oktatással és az online kapcsolattartás egyre nagyobb térnyerésével pedig a rizikó is nő. A fiatalok számára teljesen elmosódik a határ a “kötelező és a felesleges internethasználat” között. Nem beszélve arról, hogy mekkora nyomás nehezedik rájuk kortársaiktól a legújabb videojátékok kipróbálása, alkalmazások használata miatt.

Az internetfüggőség fent említett következményei, egészségügyi-és szociális kockázatain túl a gyerekek számára az internet a felnőtteknek szóló, illetve befolyásolásra alkalmas tartalmak miatt is veszélyes hely.

Ezért alakítottunk ki nyári csoportokat kifejezetten 16 éven felüli fiatalok számára, ahol megismertetjük velük az internet és az internetfüggőség veszélyeit, a választható alternatívákat. Ha aggódsz gyermeked miatt, vedd fel velünk a kapcsolatot és jelentkezz csoportunkba!

Jelentkezz hozzánk konzultációra!

  "Belátom, hogy baj van elismerő és felismerő hétvége"klienseink kérésére

  4 napos, csütörtök reggel 9:00 órától - vasárnap délután 17:00 óráig 

  Következő időpont:

  2021. November 18 - 21.

  Beismerő Felismerő Hétvége

  4 nap tanulás magadról

  Miért iszol, drogozol, szedsz gyógyszert, vagy miért vagy függő?

  Függő vagy? Alkoholista vagy vagy csak alkohol problémáid vannak? 

  Mindenki azt mondja, de én tudom, hogy nem vagyok függő!

  Tanuljunk együtt a nehézségeidről!