Kiégés kezelése

Állandó kimerültséget érzel, de tovább hajtasz, mert a legjobbat akarod elérni munkádban. Idővel pedig a lelkesedésed alábbhagy, és minden értelmét veszti. Ha ismerősek ezek az érzések, talán már a kiégés közelébe kerültél. A burnout-szindróma komoly következményekkel járhat, ne várd meg, míg magadon is megtapasztalod őket.

Fordulj hozzánk, hogy segíthessünk visszaállítani az egyensúlyt életedben!

Jelentkezz máris a kiégés kezelésével foglalkozó programunkba! Segítünk rátalálnod a kiútra és visszanyerned igazi önmagad.

Hívj minket a +36 30 7036918-as számon vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online!

Mi vezethet kiégéshez?

A burnout-szindrómaként ismert tünetegyüttes hosszú távon fennálló, fokozott megterhelés nyomán alakul ki. Pedig sajnos a stressz, a rendszeres túlórák és a túlhajszoltság sokak számára a munkarend részét képezik.

A kiégést egyrészről okozhatja az elégtelen bérezés, a bizonytalanság érzése, illetve a megbecsülés hiánya. Másrészről viszont van az a pont, ahol a fizetés nem tudja kompenzálni a munkahelyi ártalmakat: a tartós stressz, a visszajelzés vagy megerősítés hiánya, a túlzott felelősség és az egyre hosszabbá váló munkaidő szintúgy kiégéshez vezethet.

A betegséggel foglalkozó kutatások úgy találták, hogy a humán területen dolgozók körében gyakoribb a betegség előfordulása, de lényegében bárkinél jelentkezhet. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve azok, akik hajlamosak túlzott elvárásokat támasztani magukkal szemben és munkájukra is túl igényesek. Ezek az irracionális képzetek nemcsak itt, de a munkamánia kezelése során is előtérbe kerülnek.

A kiégéshez vezető út jellegzetessége, hogy a beteg a felszínes munkahelyi kapcsolatait túlértékeli, önértékelése pedig nagyban romlik. A betegség mentális, lelki és fizikai síkon is komoly következményekkel járhat.

Miként mutatkoznak meg a tünetei?

A betegség lefolyása három szakaszt ölel fel. Elsőként munkája iránti óriási lelkesedést érez a beteg. Teljes mértékben beleveti magát a feladataiba, magánélete pedig a háttérbe szorul. Ahogyan a teherbírása végéhez közeledik, a teljesítménye is romlik. A fizikai fáradtság mellett idővel érzelmi kimerültség is jelentkezik, ami erőteljes hangulatingadozással, türelmetlenséggel, feszültséggel jár együtt.

A második szakasz egyben egy kétirányú út is: ha a beteg időben észreveszi a problémát és tesz ellene, helyre tudja állítani a munka és magánélet egyensúlyát. Idővel elmúlik a fáradtsága és munkája felé egy kiegyensúlyozott szeretet alakul ki. Másrészt ha nem észleli a problémát és tovább őrli magát, a munka iránti lelkesedést erős frusztráció váltja fel. Intenzív ellenszenv fogja el munkatársai felé, csökkennek a saját magával szemben felállított elvárásai, ugyanakkor folyamatosan nő a bűntudata. A kiégés ezen a ponton sírásrohamokban, hangulatváltozásokban jelentkezik, valamint gyengülő munkabírásán is meglátszik.

Végül pedig a harmadik szakaszban a beteg apátiába kerül. Elhanyagolja a munkáját és visszahúzódóvá válik. Motiválatlan lesz, annyira fél a kudarctól (ami sok esetben nem is valós kudarc), hogy felhagy a célkitűzésekkel.

Hogyan zajlik a kiégés kezelése?

A hatékony kezeléshez szakértői segítség szükséges. A pszichológiai konzultációk során hatékony stresszkezelési technikák elsajátításával, a feszültség oldásával segítjük a gyógyulást.

A kiégés kezelésének része az is, hogy a betegség miatt megromlott önértékelést helyreállítsuk. Az egészséges énkép és önmanagement kialakítása segít, hogy a későbbiekben könnyebben fenn tudd tartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Jelentkezz hozzánk konzultációra!

  "Belátom, hogy baj van elismerő és felismerő hétvége"klienseink kérésére

  4 napos, csütörtök reggel 9:00 órától - vasárnap délután 17:00 óráig 

  Következő időpont:

  2021. November 18 - 21.

  Beismerő Felismerő Hétvége

  4 nap tanulás magadról

  Miért iszol, drogozol, szedsz gyógyszert, vagy miért vagy függő?

  Függő vagy? Alkoholista vagy vagy csak alkohol problémáid vannak? 

  Mindenki azt mondja, de én tudom, hogy nem vagyok függő!

  Tanuljunk együtt a nehézségeidről!