Szorongás kezelése

Ha rendszeresen tapasztalsz szélsőséges aggodalmat, feszültséget életedben, sokszor akár konkrét ok nélkül, lehet, hogy szorongásos zavar tüneteit érzed. A szorongás azonban idővel komoly problémákat okozhat önértékelésedben és életed különböző területein, ezért érdemes minél előbb a probléma végére járnod! A szorongás kezelése hatékonyan kivitelezhető szakértők segítségével, munkatársaink pedig állnak rendelkezésedre.

Fordulj hozzánk segítségért, mielőtt elhatalmasodna rajtad a szorongás!

Munkatársaink támogatásával megszabadulhatsz az állandó feszültségérzettől, és újra élvezheted a mindennapokat.

Hívj minket a +36 30 985 74 41-es számon vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online!

Mit jelent a szorongás?

A kellemetlen szorongást szinte mindenki megtapasztalja élete során. Ezt érzed egy fontos vizsga vagy állásinterjú előtt, egy-egy konfliktus során szeretteddel, vagy akkor, ha egy számodra megterhelő változás áll be életedben. Ez az átmeneti szorongásos állapot a szervezet természetes reakciója egy stresszhelyzetre.

Azonban vannak, akiknél a szorongásos állapot sokkal gyakrabban, akár kézzel fogható indok nélkül jelentkezik. Esetükben beszélhetünk kóros szorongásról, illetve szorongásos megbetegedésről.

A szorongást a félelmi rendszer nem megfelelő alkalmazkodása váltja ki, lényegében tehát az agy maladaptív működéséről van szó. Tipikus jelei a mellkasi nyomás, légszomj, felgyorsult szívverés, diszkomfort érzete a gyomorban, szédülés. Ezen kívül pszichés tünetekben is jelentkezik, leggyakrabban a koncentrációs képesség romlása, fáradtságérzet, nyugtalanság, ingerlékenység, alvásproblémák jellemzik.

Milyen jellegzetességei vannak?

A betegség lefolyása szerint több típust különböztethetünk meg. Előfordulhat, hogy a szorongást nem konkrét dolog, történés váltja ki, sőt, a beteg sem tud pontosan rámutatni, hogy mi miatt feszült. Ha ez az állapot 6 hónapnál tovább fennáll, generalizált szorongásról beszélhetünk.

Más esetben pontosan meghatározható, hogy milyen élethelyzetek vagy dolgok okozzák a tünetek megjelenését, ezt fóbiás szorongásnak nevezzük. Talán a leggyakoribb formája a szociális fóbia, de tipikus például az agorafóbia is, vagyis az olyan terektől való félelem, ahol a beteg úgy érzi, nem tud elmenekülni (például tömegközlekedés, zsúfolt utcák).

A szorongásos zavarok közé soroljuk továbbá a pánikbetegséget, az OCD-t (vagyis kényszerbetegséget), a PTSD-t (poszttraumás stressz szindrómát), de a specifikus fóbiákat is, mint amilyen a pókfóbia.

Hogyan zajlik a szorongás kezelése?

Miután a szorongásos betegség lefolyása egyénenként más és más lehet, az első dolgunk, hogy meghatározzuk, mi váltja ki a tünetek jelentkezését. Fontos szerepet játszik tehát a kezelésben a pszichoterápia, amit szükség szerint gyógyszerekkel egészítünk ki.

Enyhe szorongásos tünetek esetében alternatív gyógyászati megoldások is segíthetnek, de az autogén tréning elsajátításával is sikereket lehet elérni a szorongás kezelésében. Az Ébredés Terápiás Ház munkatársai segítenek megszabadulnod a mindennapokat terhessé tévő tünetektől.

Jelentkezz hozzánk konzultációra!

  "Belátom, hogy baj van elismerő és felismerő hétvége"klienseink kérésére

  4 napos, csütörtök reggel 9:00 órától - vasárnap délután 17:00 óráig 

  Következő időpont:

  2021. November 18 - 21.

  Beismerő Felismerő Hétvége

  4 nap tanulás magadról

  Miért iszol, drogozol, szedsz gyógyszert, vagy miért vagy függő?

  Függő vagy? Alkoholista vagy vagy csak alkohol problémáid vannak? 

  Mindenki azt mondja, de én tudom, hogy nem vagyok függő!

  Tanuljunk együtt a nehézségeidről!